Ibland behöver man matcha olika färger med varandra och då vill man så klart att de färgerna ska passa ihop. Man kan inte ta vilka färger som helst utan färger måste kombineras utifrån hur olika nyanser passar ihop. Ett bra sätt att göra det i InDesign är att använda Färgtemaverktyget.

Man kan kombinera färger utifrån flera olika regler/metoder. Ett bra sätt att göra det på är att använda det s.k. färghjulet. I färghjulet kan man sen kombinera färger på olika sätt.

Metoder för färgmatchning

Den analoga metoden matchar färger nära varandra i färghjulet. Den monokroma metoden blandar samma nyans med olika mättnad. Triad mixar färger utifrån en triangel i färghjulet. Komplementär matchar färger som ligger mittemot varandra i färghjulet. Det finns en del andra sätt att matcha ihop färger, men det här är de vanligaste.

Adobe InDesign har flera verktyg för färg, bland annat verktygslådan, färgrutepanelen, färgpanelen, färgväljaren och kontrollpanelen. Men jag undrar om inte Färgtemaverktyget är mitt favoritverktyg. Med färgtemaverktyget får man nämligen hjälp av InDesign att skapa ett färgtema med matchande färger baserat på färgerna i en bild i layouten.

Så använder du Färgtemaverktyget

Att använda färgtemaverktyget är enkelt. Du väljer verktyget Färgtemaverktyget ikon och för det över en bild i layouten. Bilden får då en blå, tjock linje omkring sig så att du tydligt kan se vilken bild InDesign kommer att hämta färgerna från.

Färgtema

Klicka en gång på bilden. InDesign kommer att analysera bilden och ta fram fem matchande färger som visas som en flytande panel med fem färger. De färgerna är hämtade från bilden du klickat på. Det är inte exakt den färg som du klickade på utan fem färger ur bilden som passar ihop som ett färgtema.

Färgtema

Färgteman alternativ

Om färgerna i färgtemat inte riktigt passar kan du klicka på den lilla pilen till höger om färgtemat så får du upp fler, alternativa färgteman, som kanske passar bättre till det du vill göra.

Spara färgteman

Om du vill spara färgtemat kan du göra det på två ställen i InDesign. Klicka på den första symbolen Färgrutor ikonsom ser ut som ett rutmönster med ett plustecken i nedre hörnet. Då kommer färgtemat att sparas som en färggrupp i panelen Färgrutor.

En hemlig genväg för att spara en färggrupp i panelen Färgrutor, direkt när du klickar på bilden är att hålla ner tangenten Q samtidigt som du klickar på bilden.

Panelen Färgrutor

Vill du spara ditt färgtema i panelen CC Libraries så att du kan använda färgerna i andra InDesign-dokument, men även i Photoshop och Illustrator. Då klickar du på symbolen cc libraries ikon, som ser ut som ett moln med en pil, längst till höger i den flytande panelen med färgtemat.

cc libraries

Spara färger som CMYK-färger

Den som har arbetat ett tag i InDesign vet att man kan suga upp och spara en exakt färg med verktyget Pipetten som ligger tillsammans med Färgtemaverktyget. Om bilden som ligger i dokumentet är en RGB-bild, vilket jag rekommenderar, kommer pipetten att suga upp en RGB-färg.

Sparar man färger med Färgtemaverktyget kommer färgerna i färgtemat automatiskt konverteras till CMYK (om dokumentet är ett tryck-dokument). Om du inte vill att Färgtemaverktyget ska konvertera färger i en RGB-bild till CMYK-färger kan du dubbelklicka på Färgtemaverktyget och ändra förinställningarna för verktyget.

Det som många inte vet är att om du lägger fler bilder som överlappar varandra kommer Färgtemaverktyget att titta på färgerna i flera bilder på en gång och skapa färgteman från de bilderna.

Du kan t.o.m. rita ut en egen färgtonsplatta och lägga ovanpå bilderna du använder för att skapa ditt färgtema. Då kommer InDesigns färgtemaverktyg även räkna med färgtonsplattan som en möjlig färg i färgtemat.

cc libraries

Om du vill få ännu mer kontroll över Färgtemaverktyget kan du klicka och dra ut en ruta över en eller flera bilder. Då kommer Färgtemaverktyget enbart väljer färger från den utritade ytan.

cc libraries

Även om du kanske redan hunnit testa verktyget tror jag att du kanske ändå lärde dig något nytt här om vad man kan göra med ett av mina absoluta favoritverktyg i InDesign, Färgtemaverktyget.

Nedan kan du se en exempelfilm från kursen InDesign CC Grund som handlar om just FärgtemaverktygetVill du lära dig mer om InDesign?

Lär dig göra proffsiga trycksaker med InDesign på våra distanskurser och klassrumskurser

Distanskurser >> InDesign GrundInDesign FortsättningInDesign Grund + Fortsättning

Klassrumskurser >> InDesign GrundInDesign Fortsättning